TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 71. kuruluş yıl dönümü, 13 Aralık 2025 tarihinde Titanic Business Kartal Otel’de düzenlenen kutlama yemeği ile yaklaşık 800 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Geceye; 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İstanbul Tersanesi Komutanı Tümamiral Recep Erdinç Yetkin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, GMO üyeleri, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
GMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu’nun konuşmasında yer alan başlıklar;
TMMOB’nin İLK MESLEK ODASI OLMANIN SORUMLULUĞU
Gemi Mühendisleri Odası’nın, TMMOB’nin 1954 yılında gerçekleştirdiği ilk genel kurulun ardından kurulan ilk meslek odası olduğuna dikkat çeken Hüseyinoğlu, “11 Aralık 1954’te 79 meslektaşımızın katılımıyla yapılan ilk genel kurulla kurulan odamız, TMMOB’nin ilk meslek odası olmanın gururunu ve sorumluluğunu taşımaktadır” dedi. Meslek odalarının temel görevinin, ülkenin kaynaklarını toplum yararına, doğayla uyumlu ve adil bir anlayışla değerlendirmek olduğunu vurguladı.
MÜHENDİSLİK YEMİNİ VE ETİK SORUMLULUK
Yaklaşık 30 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi’nde edilen mühendislik yeminini hatırlatan Hüseyinoğlu, bu yeminin mesleki etik, kamu yararı ve insanlığa karşı sorumluluk bilincini temsil ettiğini belirtti. GMO yönetiminin de çalışmalarını bu anlayışla sürdürdüğünü ifade etti.
Gemi mühendislerinin Türk denizcilik sektöründeki belirleyici rolüne dikkat çeken Hüseyinoğlu; GMO’nun TMMOB’nin kurucu odalarından biri olması, 1962 yılında Türk Loydu’nun kuruluşuna öncülük etmesi ve GİSBİR’in kuruluş sürecindeki imzaların büyük bölümünün gemi mühendislerine ait olmasının bu rolün somut göstergeleri olduğunu söyledi.
MESLEKİ DENETİMDE YENİ YETKİLER, YENİ İSTİHDAM
Gemi Mühendisleri Odası’nın uzun yıllardır yürüttüğü mesleki denetim ve tescil faaliyetlerinin, Denizcilik Genel Müdürlüğü ile Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla genişletildiğini belirten Hüseyinoğlu, klası olmayan teknelere yönelik plan onayı ve sörvey hizmetlerinin de bu kapsamda verilmeye başlandığını açıkladı. Bu uygulamaların, güvenli tekne inşa süreçlerine katkı sağlayacağını ve ülke ekonomisi açısından önemli kazanımlar yaratacağını ifade etti. Bu kapsamda, 2026 yılı içinde GMO bünyesinde en az beş gemi mühendisinin istihdam edilmesinin hedeflendiği duyuruldu.
KARBONSUZLAŞTIRMA SÜRECİNDE GEMİ MÜHENDİSLERİNİN STRATEJİK ROLÜ
Konuşmasında küresel denizcilik sektörünün gündemindeki karbonsuzlaştırma sürecine de değinen Hüseyinoğlu, Avrupa Birliği’nin FuelEU düzenlemeleri ile IMO bünyesinde görüşülen küresel emisyon uygulamalarının sektör üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti. Alternatif yakıtların henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığını ifade eden Hüseyinoğlu, dirençleri azaltılmış, yük kapasitesi optimize edilmiş ve gelişmiş hidrodinamik çözümlerle tasarlanan gemilerin yeşil dönüşümün temelini oluşturacağını söyledi. Bu dönüşümde gemi mühendislerinin tersanelerden armatör firmalara kadar tüm yapılarda kilit rol üstlendiğini vurguladı.
YELKEN DERNEĞİ VE MAVİ VATAN VURGUSU
Yoğun tersane temposu içinde sosyal ve sportif faaliyetlerin önemine de değinen Hüseyinoğlu, 2008 yılında kurulan GMO Yelken Derneği’nin yeniden aktif hale getirildiğini açıkladı. 2026 yılında odaya ait, yarışlara katılabilecek bir yelkenlinin temin edilmesinin ve devamında tasarımı tamamen GMO’ya ait bir yarış yelkenlisinin inşa edilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu çalışmaların, Mavi Vatan vizyonu doğrultusunda deniz kültürünü toplumla buluşturma amacını taşıdığı ifade edildi.
TÜRK GEMİ VE YAT İNŞA SEKTÖRÜ GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
Türkiye’de faal 85 tersanenin bulunduğunu, toplam üretim kapasitesinin 4,79 milyon DWT’ye ulaştığını aktaran Hüseyinoğlu; tersanelerde 38 yüzer havuz ve 11 kuru havuzun yer aldığını söyledi. Gemi geri dönüşümünde ise yıllık 1 milyon LDT kapasiteyle Türkiye’nin dünyada dördüncü sırada bulunduğunu belirtti.
Tamir-bakım sektörünün son 13 yılda yüzde 254 büyüyerek 2024 yılında 46 milyon DWT’ye ulaştığını ifade eden Hüseyinoğlu, 2024 yılı sonunda gemi ve yat inşa ihracatının 1 milyar 977 milyon ABD doları olarak gerçekleştiğini açıkladı. Askerî projeler ve serbest bölge ihracatlarının bu rakamlara dâhil olmadığı da belirtildi.
2025 itibarıyla gemi ve yat sektöründe kilogram başına ihracat birim fiyatının 11 ABD doları, yeni inşa gemilerde ise 25 ABD dolarının üzerine çıktığını vurgulayan Hüseyinoğlu, yat ihracatının tarihte ilk kez 523 milyon ABD doları seviyesine ulaştığını kaydetti.
BARIŞ VE DAYANIŞMA MESAJI
Konuşmasının sonunda bölgedeki savaş ve çatışmalara da değinen Hüseyinoğlu, TMMOB ve Gemi Mühendisleri Odası’nın Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini rehber aldığını belirterek, kalıcı barışın halkların ortak iradesi ve dayanışmasıyla mümkün olacağını vurguladı.
AHMET ARSLAN: “GEMİ İNŞA VE DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE GELDİĞİMİZ NOKTA GURUR VERİCİ”
65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gemi mühendisleriyle bir arada olmaktan her zaman mutluluk duyduğunu belirterek, gemi mühendisliği mesleğinin Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Kendisi de Gemi Mühendisleri Odası üyesi ve bir denizci olduğunu hatırlatan Arslan, gemi mühendisi olmaktan her zaman gurur duyduğunu ifade etti. Meslek mensuplarının bulundukları her yerde mesleklerini temsil ettiğini belirten Arslan, “Mesleğin bize yüklediği sorumluluk bilinciyle çalışmak ve gayret göstermek hepimizin görevi. Mesleğimizin geldiği nokta bizleri onurlandırıyor” dedi.
Türkiye’nin gemi inşa alanındaki rekabet gücüne dikkat çeken Arslan, özel maksatlı gemiler, mega yatlar ve savunma sanayi ağırlıklı askeri gemilerde ulaşılan seviyenin gurur verici olduğunu söyledi. Bu başarılarda emeği geçen herkese teşekkür eden Arslan, tersane sayısındaki artışa da dikkat çekti. Ankara’da bürokrat olarak göreve başladığı dönemde Türkiye’de 35 tersane bulunduğunu hatırlatan Arslan, bugün bu sayının 85’e ulaştığını, 49 yüzer havuzun da sektörün kapasitesini gösteren önemli bir veri olduğunu ifade etti.
Sektörde zaman zaman kapasite fazlası eleştirilerinin gündeme geldiğini belirten Arslan, gemi inşa sanayisinin dönemsel olarak yükseliş ve durgunluklar yaşadığını söyledi. Pandemi sürecinde küresel tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmalar ve bölgesel savaşların sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Arslan, mevcut kapasitenin tam anlamıyla kullanılamadığını ancak geçmiş tecrübelerin bu kapasitenin uzun süre atıl kalmayacağını gösterdiğini kaydetti.
Denizciliğin, taşımadan lojistiğe kadar birçok sektörü doğrudan etkilediğini vurgulayan Arslan, gemi inşa ve gemi inşa mühendisliğinin denizciliğin vazgeçilmez unsurları olduğunu söyledi. Tasarım, inşa, işletme ve geri dönüşüm süreçlerinin tamamında yüksek katma değer üretildiğini belirten Arslan, Türkiye’nin gemi geri dönüşümü alanında da önemli bir mesafe kat ettiğini ifade etti.
Konuşmasında üniversite-sanayi iş birliğinin önemine de değinen Arslan, teori ile pratiğin birleştirilmesi ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini vurguladı. Bu noktada Gemi Mühendisleri Odası’na önemli görevler düştüğünü belirten Arslan, sektörün de bu süreci desteklemesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

TAMER KIRAN: TÜRK TERSANELERİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK DENİZ ARAÇLARIYLA DÜNYAYA AÇILIYOR
Türkiye’nin denizcilik sektöründe önemli başarılara imza attığını vurgulayan Tamer Kıran, Türk tersanelerinde üretilen katma değeri yüksek deniz araçlarının dünya pazarlarında büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kıran, mühendisinden işçisine kadar yoğun emekle üretilen ve Türk bayrağını taşıyan gemilerin, dünyanın önde gelen ülkelerine ihraç edilmesinin gurur verici olduğunu ifade etti.
Sektörün hızlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çeken Kıran, bu süreçte gemi mühendislerinin öncü rol üstlendiğini belirterek, “Pek çok ilki ve yeniliği hayata geçirerek göğsümüzü kabartan gemi mühendislerimizin, geleceğin yeni nesil gemilerini tasarlayıp üretecek projelere imza atmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum” dedi.
Konuşmasında tarihi mirasa da vurgu yapan Kıran, Gemi Mühendisleri Odası’nın 71’inci kuruluş yıl dönümünü ve 1454 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulan Tersane-i Amire’nin 570’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Kıran ayrıca, meslekte uzun yıllarını tamamlayarak plaket almaya hak kazanan mühendisleri de tebrik ederek başarılarının devamını diledi.





