Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google+'ta Paylaş

VALİDEBAĞ’DA GEMİ MÜHENDİSLERİNİN NE İŞİ Mİ VAR?

30.09.2015

Amerikan hükümeti 1820’den itibaren Osmanlı ile ilişki kurmak üzere çaba harcamaya başlar ve 1825’de John Roberts’ı geniş yetkilerle Bab-ı Ali ile görüşmeye gönderir. Önceleri pek olumlu yönde ilerlemeyen görüşmeler 1827’de Navarin’de İngiliz-Fransız-Rus ortak donanması Osmanlı-Mısır ortak donanmasını yok edince yön değiştirir. O zamana kadar Amerikalılar’ı pek dikkate almayan Bab-ı Ali ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesine olumlu bakmaya başlar.

1824’de İzmir’de açılmış olan Amerikan Konsolosluğu’nun  yetkililerinin yürüttükleri ve 10 yıla yakın süren çabalar sonucunda 7 Mayıs 1830’da “Dostluk Ticaret, Seyr-i Sefain Anlaşması” imzalanır. Anlaşmaya önem kazandıran ise II. Mahmud’un özel ısrarı ile eklenen bir de “gizli madde” içeriyor olmasıdır… Bu maddeye göre Amerikan tersanelerinde Osmanlı donanması için gemiler inşa edilecek ve gemilerin aynılarının Tersane-i Amire’de de yapılması için gerekli malzeme, İstanbul’a mühendis, işçi ve teknik bilgi ile birlikte gönderilecektir.

Anlaşmanın bu maddesinin Amerikan Senatosu tarafından reddedilmesi üzerine II. Mahmud’un sert tepki göstermesi, Amerikalıları başka bir yöne yöneltir. Birkaç gemi mühendisini göndererek reddedilen maddeyi başka bir biçimde işletmeyi düşünürler. John Eckworth adlı bir gemi mühendisi kendi eseri olan  The United States adlı korvet cinsi gemi ile gelir ve bazı görüşmelerden sonra bir Rapor hazırlar. Raporda, Osmanlı Devletinin deniz gücünün çağdaş düzeye çıkarılması için yetenekli Türk gençlerinden ‘mimar’lar yetiştirilmesi ve bunlara son 25 sene içerisinde gemi yapımcılığında meydana gelen gelişmeleri ve özellikle “dağ ve koruların kereste kesim usüllerini” öğretmek gerektiği belirtilmektedir.

Yanlış kesim sonucunda doğanın tahrip edilmemesini de amaçlayan bu yaklaşımın dayandığı temel anlayış, daha sonra da gelişerek, günün koşullarına uyarlanarak sürüp gitmiştir. 1954’de kurulan GMO, kurulur kurulmaz bir yandan Türk Loydu’nu hayata geçirmek için çalışmalara başlarken; bunun bir gereği olarak “Ahşap Gemilerin İnşa Kuralları”nı hazırlayıp yayınlamıştır. Öncesinde ve 70’lerin başlarında, gemi yapımı için Orman Bakanlığı’ndan kereste tahsisi isteyen girişimciler, GMO’nun belirlediği kurallara göre hesaplanan firelere göre hazırlanan ve GMO’nun düzenlediği “Ahşap Malzeme Tahsis Belgesi” ile başvurmak zorundaydılar.

Ahşabın yerini, çelik ve giderek diğer malzemeler alsa bile, çevreci temel anlayış hiç değişmemiştir. Pek bilinmez ama, günümüzün EcoShip, GreenShip olarak adlandırılan yeni konseptini yıllar önce ilk gündeme getiren kişi, GEMİ DİZAYNI kitabıyla tasarıma “ekonomik parametre”yi de eklemek suretiyle dünyada yankı uyandıran,  mesleğimizin  kurucusu değerli  hocamız Ord. Prof. Ata NUTKU’dur.

İşte bu nedenle ormanlar ve ağaçlar, biz Gemi Mühendisleri için ÖNEMLİDİR.


02.02.2024 2024 YILI ZAM ORANLARININ BELİRLENMESİ VE SEKTÖRÜN UZUN VADELİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
19.01.2024 Denizlerde Seyir Emniyeti Çalışma Platformu Basın Açıklaması

Önceki Dönemler

  SOMA'da YAŞANAN FACİA!
  MESLEKTAŞLARIMIZA VE KAMUOYUNA BİLDİRİLİR
  TEKNE KAZASI BASIN AÇIKLAMASI
  VALİDEBAĞ’DA GEMİ MÜHENDİSLERİNİN NE İŞİ Mİ VAR?
  Validebağ Korusu Hakkında Üyelerimize, Basına ve Kamuoyuna Duyuru
  Torba Yasa Tasarısı Üzerine TMMOB'ye bağlı Odalardan ortak açıklama
  BAŞ SAĞLIĞI MESAJI
  EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL HAKLARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
  ÖZGECAN ASLAN KATLİAMI
  REFERANDUM İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
  GAZİANTEP'TE HALKIMIZA YAPILAN SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ!
Postane Mah. Gölboyu Nil Sokak No: 10 Tuzla-İSTANBUL 34940
+90 216 447 4030 | +90 216 447 4031 | +90 216 447 4032 | +90 216 447 4033 (fax)
gmo@gmo.org.tr