Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google+'ta Paylaş

2024 YILI ZAM ORANLARININ BELİRLENMESİ VE SEKTÖRÜN UZUN VADELİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

02.02.2024

Gemi İnşa Sektörü Firma Sahiplerine,

Saygıdeğer Gemi İnşa Sektörü Firma Sahipleri,

Gemi inşa sektörü, küresel ekonomi ve ticaretin can damarlarından biri olarak, sürdürülebilir kalkınma ve büyüme için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, sektördeki çalışanlarımızın refahı ve motivasyonu, sektörümüzün inovasyon, verimlilik ve rekabetçilik kapasitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, 2024 yılında yapılacak zam oranlarının asgari ücret artış oranlarını aşacak şekilde belirlenmesi, sektörümüz için hayati bir karardır.

Asgari ücretin üzerinde bir zam oranının benimsenmesi, özellikle aşağıdaki nedenlerle sektörümüz için uzun vadeli faydalar sağlayacaktır:

  1.   Çalışan Memnuniyeti ve Verimliliği: Araştırmalar, adil ve rekabetçi ücretlendirmenin çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu artırdığını, bu da çalışanların verimliliğini ve iş kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermektedir. Yüksek motivasyon, gemi inşa süreçlerindeki hataları azaltır ve kalite standartlarını yükseltir.
  2.   Sektörde Kalifiye İşgücünün Korunması ve Cezbedilmesi: Gemi inşa sektörü, özgün beceri ve uzmanlık gerektiren kompleks bir alan olduğundan, kalifiye işgücünü sektörde tutmak ve yeni yetenekleri çekmek kritik öneme sahiptir. Rekabetçi ücret paketleri, sektörümüzün kalifiye profesyoneller için cazip bir seçenek olmasını sağlar.
  3.  Sektörel Rekabetçilik: Küresel gemi inşa pazarında rekabetçi kalmak, sadece teknolojik ilerlemelerle değil, aynı zamanda sektörde çalışan yetenekli insan kaynağı ile de mümkündür. Asgari ücretin üzerinde yapılan zam, sektörümüzün küresel çapta rekabet edebilirliğini artıracaktır.
  4.  Uzun Vadeli Sektörel Büyüme ve Sürdürülebilirlik: Adil ücretlendirme politikaları, çalışanların sektöre olan bağlılığını ve sektörde uzun süreli kariyer yapma niyetini güçlendirir. Bu da, sektörümüzün uzun vadeli büyümesi ve sürdürülebilirliği için temel bir unsurdur.

Asgari ücret artışlarının altında kalacak zam oranlarının benimsenmesi, yukarıda belirtilen faydaların hiçbirini sağlayamayacak, aksine sektörümüzde uzun vadeli zararlara yol açacaktır. Kalifiye işgücü kaybı, düşük motivasyon, artan işgücü devinimi ve rekabetçilikte azalma gibi sorunlar, sektörümüzün küresel pazardaki konumunu zayıflatacak ve uzun vadeli büyüme potansiyelini sınırlayacaktır.

Bu nedenle, sektörümüzün geleceğini güvence altına almak adına, 2024 yılında yapılacak zam oranlarının asgari ücret artışlarını aşacak ( %49.7) şekilde belirlenmesi yönünde birlikte hareket etme çağrısında bulunuyoruz.

TMMOB GMO Yönetim Kurulu


02.02.2024 2024 YILI ZAM ORANLARININ BELİRLENMESİ VE SEKTÖRÜN UZUN VADELİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
19.01.2024 Denizlerde Seyir Emniyeti Çalışma Platformu Basın Açıklaması

Önceki Dönemler

  SOMA'da YAŞANAN FACİA!
  MESLEKTAŞLARIMIZA VE KAMUOYUNA BİLDİRİLİR
  TEKNE KAZASI BASIN AÇIKLAMASI
  VALİDEBAĞ’DA GEMİ MÜHENDİSLERİNİN NE İŞİ Mİ VAR?
  Validebağ Korusu Hakkında Üyelerimize, Basına ve Kamuoyuna Duyuru
  Torba Yasa Tasarısı Üzerine TMMOB'ye bağlı Odalardan ortak açıklama
  BAŞ SAĞLIĞI MESAJI
  EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL HAKLARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
  ÖZGECAN ASLAN KATLİAMI
  REFERANDUM İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
  GAZİANTEP'TE HALKIMIZA YAPILAN SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ!
Postane Mah. Gölboyu Nil Sokak No: 10 Tuzla-İSTANBUL 34940
+90 216 447 4030 | +90 216 447 4031 | +90 216 447 4032 | +90 216 447 4033 (fax)
gmo@gmo.org.tr